Woensdag, 16 januari 2019

Wat te doen bij darmkrampjes?

Darmkrampjes, ook wel buikkrampjes genoemd, komt veel voor bij jonge baby’s. Het heeft alles te maken met het rijpingsproces van de darmen.

Een ontspannen kindje zal minder last hebben van krampjes.

Darmkrampjes zijn een normaal en onschuldig, maar wel een pijnlijk verschijnsel. Waaraan kun je buikkrampjes herkennen? Je baby heeft overduidelijk pijn, huilt, overstrekt zich, spartelt met armpjes en beentjes, is winderig en is moeilijk te troosten. De pijnklachten kunnen je baby wakker houden.

 

Wanneer zijn darmkrampjes over?

Rond de 3 maanden zijn bij de meeste baby’s deze klachten voorbij. Ze kunnen nog heel sporadisch de kop op steken, bij het uitbreiden van de voedingsmiddelen bijvoorbeeld; bij het doorkomen van de tandjes; vaccinaties of bij ziek zijn. Een wondermiddel om de krampjes te verhelpen bestaat helaas niet. Maar er zijn wel een paar tips die verlichting kunnen geven:

  • Zorg dat je baby geen valse lucht hapt bij het voeden: door zorgvuldig aanleggen en/of gebruik van de juiste speen. Lucht in de darmen zorgt voor pijn en via boertjes en windjes moet deze pijn weer weg. Deze lucht komt vaak in het maagdarmstelsel door lucht happen tijdens het aanleggen of slordig drinken. Ondersteun eventueel de kaakjes van je baby met je duim en wijsvinger om ‘slobberig’ (smakken/ morsen/ happen) drinken te voorkomen.

  • Masseer het buikje zachtjes: draai zachtjes rondjes, met je vlakke hand, over het buikje van je baby, met de klok mee. De warmte van je hand, je aanraking en de zachte masserende beweging brengen de darmpjes tot rust.

  • Maak fietsbewegingen met zijn beentjes: leg je baby op zijn rug op je schoot met zijn billetjes tegen je buik aan. Pak zijn onderbeentjes zachtjes vast en maak rustige fietsbewegingen in de lucht. Door de houding en beweging kan lucht uit de darmen makkelijker ontsnappen.

  • Hoog op de schouder/over de schouder houding: pak je baby op en leg beide armpjes over je schouder. Ondersteun zijn billetjes met je hand. Je kindje hangt als het ware aan je schouder. Nu kun je zachte klop- of wrijf bewegingen maken op zijn rug. Door de ‘open’ houding maak je ruimte in zijn lijfje waardoor lucht gemakkelijker kan ontsnappen. De tegendruk op zijn buikje geeft ontspanning voor zijn darmen.

  • Troosthouding en rondlopen: neem je kindje op zijn buikje op je onderarm tegen je aan. Armpjes en beentjes bungelen langs je arm, zijn hoofdje rust op de binnenkant van je elleboog en met je hand geef je basis onder de billetjes. Met je andere hand kun je je nu zachtjes over zijn rug wrijven. Eventueel rustig rondjes lopen versterkt het rustgevende effect.

  • Voorkom overstrekken: een baby met buikkrampjes gaat overstekken van kruin tot tenen. Dit brengt extra spanning en onrust met zich mee. Door die houding voorzichtig te doorbreken en hem weer in de ‘foetushouding’ te brengen, breng je de rust terug in zijn lijfje. Ondersteun hierbij het hoofdje en de billetjes goed, houd lichaamscontact. Gebruik de ‘fietshouding’ op schoot, om die ronding in zijn wervelkolom te ondersteunen. Verschoon dwars op het aankleedkussen (met de ronding mee), leg je baby op zijn zij in bed/wandelwagen/box, met een opgerolde doek (katoen) die je als een ‘halve maan’ boven en onder het matrasje in stopt en langs zijn hoofd en tussen zijn beentjes door doet, zodat hij weer mooi rond ligt. Til hem altijd op met steun onder het hoofdje/schouders en billen. Nooit alleen onder de oksels.

  • Buikligging: leg je baby op zijn buik in de box. Buikligging geeft verlichting door de tegendruk op de darmen. Doe dit alleen als je toezicht hebt op je baby.

  • Flesvoeding klaarmaken: de juiste verhouding poeder/voedingsstoffen en water is essentieel. Maak de fles daarom altijd heel zorgvuldig en volgens voorschrift klaar. Een ‘lepeltje’ extra poeder kan voor veel overlast in de vertering zorgen.

  • Samenstelling van de moedermelk: alles wat je als moeder eet en drinkt heeft invloed op de samenstelling van je moedermelk. Dit heeft met name effect op de geur en smaak van de melk. Alles wat je eet en drinkt met mate en gevarieerd is het advies. Cafeïne/ kruiden/ koolzuur/ cacao e.d. kan ook onrust en krampjes bij je baby veroorzaken.

  • Prikkelreductie tijdens het voeden kan helpen om krampjes te voorkomen of te verminderen. Je baby is minder afgeleid en kan al zijn aandacht richten op het geconcentreerd drinken. Als je baby de techniek goed onder de knie heeft, dan kan je in principe voeden waar je maar wilt. Maar voeden in een rustige setting blijft voor beiden partijen toch het prettigste.

Alles wat ontspanning geeft is te gebruiken als je baby buikpijn heeft. (Inbaker)slaapzakjes kunnen je kindje ook verlichting bieden. Het vertrouwde geborgen gevoel van zo een coconnetje om het lijfje van je kindje zorgt voor ontspanning en brengt je kindje tot rust. Een ontspannen kindje zal minder last hebben van krampjes. Probeer daarom bijvoorbeeld ook even extra te dobberen in een warme tummy tub. Of een warme pittenzak tegen zijn buikje als je kindje bij jou op schoot of in de box ligt. (Niet in bed of de wandelwagen in verband met mogelijk warmtestuwing).

Gina Tiemessen & Yolanda Roos
Basic Parenting Experts

Allebei ruim 25 jaar ervaring als jeugdzorgverpleegkundigen en aan de wieg gestaan van de preventieve zorg van 0-4 jarigen. Gespecialiseerd in de basiszorg voor baby’s en jonge kinderen. Gedreven om jonge ouders te ondersteunen in het ouderschap.