Woensdag, 16 januari 2019

Wanneer ontstaan slaapproblemen bij een peuter?

De meeste problemen rondom het slapen en slaappatroon ontstaan in de beginfase van de peutertijd. Als je kleintje eenmaal 1 jaar is, is hij echt baby af. Je kindje krijgt een ander slaapritme en dat heeft direct gevolgen voor zijn slaapschema.

Het is even zoeken wat het beste bij jouw kindje past. Wees niet te rigide aan het voedingsschema, maar kijk wanneer je dreumes moe is. Je dreumes wordt steeds actiever en iedere dag is anders. Het zijn intensieve tijden voor je peuter- in- wording.

Het belangrijk dat jij de leiding neemt en duidelijk structuur aanbrengt overdag

Houd de regie in handen

Juist in deze periode is het belangrijk dat jij de leiding neemt en duidelijk structuur aanbrengt overdag, want de structuur overdag heeft direct zijn positieve uitwerking op het verloop van het gaan slapen ‘s avonds. Slaapproblemen ontstaan als je kindje de leiding neemt en krijgt. Jullie bedritueel is ook ‘s middags van toepassing.

De kern van het probleem zit hem in het feit dat je kleintje niet alleen gelaten wil worden. Door zijn eigen wil ontwikkeling heeft hij in de gaten dat hij invloed kan uitoefenen op de situatie door met zijn gedrag jouw aandacht vast te houden. Hij doet dat onder andere door te protesteren, te huilen en zich te verzetten. Dit is niet om jou dwars te zitten, maar dit zijn communicatiemiddelen die in zijn babytijd heel effectief waren. Je kindje is geen baby meer en jij moet nu ook anders gaan reageren op deze acties van je kleintje.

Door ook hierin weer de leiding te nemen geef je je peuter het signaal dat het oké is om te gaan slapen. Hij kan jouw hulp nu goed gebruiken om zijn slaaptijden te handhaven. Alle extra aandacht die jij geeft aan het huilen, dreinen en verzetten houden het probleem alleen in stand of verergeren de zaak.

 

Gina Tiemessen & Yolanda Roos
Basic Parenting Experts