Maandag, 2 april 2018

Wanneer moet ik mijn kindje inbakeren?

Wanneer je kindje net geboren is komen er veel prikkels op je kleintje af. Dit uit zich vaak in huilen, omdat dit de enige taal is die je kleintje spreekt. Wel of niet inbakeren is dan een vraag die veel ouders zich stellen.

Wanneer je kindje erg onrustig is, veel indrukken te verwerken krijgt en zichzelf tijdens het slapen wakker slaat, is inbakeren een handige methode om rust en geborgenheid te bieden. Negen maanden lang heeft je baby lekker warm, vertrouwd en vooral rustig in mama’s buik gezeten. Al deze nieuwe prikkels is je kleintje na de geboorte niet gewend. Goed slapen is dan hard nodig, omdat dan alle prikkels worden verwerkt. Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat je kindje zich veilig en vertrouwd voelt.

Omdat hij in mijn buik al zo onrustig was, had ik de Puckababy® al klaar liggen. Het houdt Boris nu heerlijk warm en die kleine druktemaker heeft het ook echt nodig om goed door te kunnen slapen.

Wanneer beginnen met inbakeren?

Rond de 4 à 5 weken is er een piek in onrust. Een baby doet dan vaak hazenslaapjes, schrikt al snel weer wakker, is niet uitgerust en slaapt vervolgens slecht. Een lastige periode, vaak ook wel een zoektocht. Inbakeren helpt om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Inbakeren met de Puckababy® is dan ook niet meteen zo’n grote stap. Het is een lief coconnetje, dat niet strak zit en dat later ook gemakkelijk weer af te bouwen is. De herkenning van het geborgen gevoel voelt heel vertrouwd en dat stelt de baby gerust.

Daarnaast heeft je kleintje voortdurend te maken met prikkelverwerking. Ook tijdens het slapen spelen al die indrukken nog een rol. De baby verwerkt dan al die prikkels en dat kan zich uiten in de Moro-reflexen, de ongecontroleerde bewegingen waarmee de kleine zich onbewust uit slaap slaat. Door de milde begrenzing van het luchtige Puckababy® slaapzakje zal je kindje zichzelf niet langer meer voortijdig uit slaap halen en wordt het pas wakker wanneer het echt uitgerust is.

Inbakeren met Puckababy®?

Inbakeren met de Puckababy® biedt uitkomst wanneer je een onrustige baby hebt die veel huilt, moeilijk in slaap valt en ook al snel weer wakker wordt. Je kunt je kindje vanaf de geboorte tot 6 maanden inbakeren. Het warme coconnetje, waarin je kleintje voldoende bewegingsvrijheid heeft, voelt voor de baby als een stukje herkenning; na al die maanden bij mama in de buik. Het bootst het fijne gevoel van warmte en geborgenheid na en de onrustige bewegingen kunnen je kindje niet langer meer te vroeg uit slaap halen.

De Puckababy® inbakerslaapzakjes:

  • brengt onrustige baby’s weer tot rust

  • helpt je kleintje in slaap te komen

  • geeft een warm en vertrouwd gevoel

  • sluit netjes aan maar zit niet strak

  • zorgt dat je kindje zichzelf niet langer meer wakker kan slaan

Bij de gedachte aan inbakeren hadden we vooral schrik voor het afbouwen, maar bij de Puckababy® ging dat meteen goed. Daarna heeft ze zelfs nog een aantal weken doorgeslapen in de Mini, met haar armpjes 'buiten boord'.

Wanneer inbakeren afbouwen?

De inbakerslaapzakjes van Puckababy® gaan tot 6 maanden. Tot welke leeftijd je het beste kunt inbakeren en wanneer je het beste met inbakeren kunt stoppen, verschilt per baby. Je kleintje zal dit vanzelf bij je aangeven. Rond 5,5 maand zullen de eerste tekenen zichtbaar zijn. Grijpen, optrekken en andere gerichte bewegingen zijn tekenen om met het afbouwen te beginnen. Je baby geeft hiermee aan de reflexen steeds beter onder controle te hebben en inbakeren is dan niet meer noodzakelijk.


Ook zal je kindje rond de 6 maanden om gaan rollen. Rolt je kindje eerder al om? Start dan eerder met het afbouwen. De Puckababy® inbakerslaapzakjes helpen je kleintje hierbij. Door de extra ruimte binnenin de Puckababy® Mini en de fijne ritsjes bij de mouwen, gaat het afbouwen gemakkelijker dan bij strak inbakeren. Om de overgang naar gewoon slapen gemakkelijk te maken, is een goed passende opvolg slaapzak belangrijk. De 4 seizoenen slaapzak van Puckababy®, Bag 4 Seasons, is de meest ideale; een speciaal design om inbakeren gemakkelijk af te bouwen. Door de aansluitende pasvorm en comfortabele materialen ervaart de kleine uk nog steeds die extra geborgenheid. Het voorkomt dat het zich na de periode van inbakeren plots verloren voelt in het grote bed.

Stel ons je slaapvraag!

Wil je graag weten of jouw kindje gebaat is bij inbakeren, vraag je je af of je kunt beginnen met afbouwen en welke Puckababy® jouw kleintje hierbij het beste kan helpen? Neem dan gerust contact met ons op. Als expert in veilig slapen helpen wij jou en je kindje hier graag mee verder.

Lees ook op Puckapedia: Hoe kan ik het inbakeren afbouwen