Woensdag, 16 januari 2019

Waarom slaapt mijn peuter slecht?

Iedere ontwikkelingsfase van je kindje heeft invloed op zijn slaapritme. Het kan betekenen dat hij niet door slaapt of heel weinig slaapt. Vanaf 1 jaar ontwikkelt je kleintje een duidelijke eigen ik en daarmee ook een eigen wil.

Hoe meer drukte op de dag, hoe meer hij in zijn slaap moet verwerken en zich misschien wakker huilt.

Tussen de 15 - 17 maanden gaan de meeste kinderen lopen en daarmee wordt hun wereld meteen een stuk groter. Je dreumes gaat op onderzoek uit en loopt dus steeds vaker tegen grenzen aan. Jij moet nu regelmatig nee verkopen, omdat iets niet geschikt is voor je kleintje en het bijvoorbeeld te gevaarlijk is. 

Die ‘nee’ van jou levert natuurlijk frustratie op bij je kleintje, want zijn ondernemingsdrang is niet te stoppen. Dus alles wat hem daarin belemmert frustreert hem. Ook zijn eventuele eigen onvermogen omdat hij de motoriek nog niet beheerst bijvoorbeeld. In de box blijven, in de wandelwagen zitten of in bed gestopt worden kan dus strijd opleveren. Dit is wennen voor jullie allebei. Rond de 20 maanden verandert je dreumes stilletjes aan in een peuter en dat is ook duidelijk weer een andere fase. Hij leert zelf de kracht van ‘nee’ kennen.

Tips
Deze fase verloopt dus best pittig voor je peuter. En hoe de dag verloopt, heeft direct zijn uitwerking op de nachten. Hoe meer drukte op de dag, hoe meer hij in zijn slaap moet verwerken en zich misschien wakker huilt. Dat kun je onder andere merken aan een onrustig slaappatroon; niet in slaap willen vallen; moeite hebben met afscheid nemen; steeds wakker worden ‘s nachts en gaan huilen; moeilijk weer opnieuw in slaap komen; dromen en huilen om ‘niks’. Het niet willen slapen is voor je kleintje de ultieme manier om jouw aandacht vast te houden. Je peuter heeft dit helemaal in de smiezen! En voor je het weet ben je eindeloos aan het soebatten.

Beweeg een beetje mee met je peuter en voorkom dat je continu in een soort strijd belandt. Zorg dat jij de regie blijft houden. Je kleintje overziet de gevolgen van zijn gedrag nog niet en jouw structuur biedt duidelijkheid en dus veiligheid. Die heeft hij hard nodig in deze pittige ontwikkelingsfase. Sputteren tegen mensen waar je afhankelijk van bent dat vergt nogal wat moed en energie!

Gina Tiemessen & Yolanda Roos
Basic Parenting Experts

Allebei ruim 25 jaar ervaring als jeugdzorgverpleegkundigen en aan de wieg gestaan van de preventieve zorg van 0-4 jarigen. Gespecialiseerd in de basiszorg voor baby’s en jonge kinderen. Gedreven om jonge ouders te ondersteunen in het ouderschap.