Maandag, 21 januari 2019

Waarom slaapt mijn baby zo weinig overdag?

Als je baby ‘s nachts slecht slaapt is dat natuurlijk heel vervelend. Maar een baby die overdag niet wil slapen is zeker net zo vermoeiend! Zowel voor jou als voor je kleintje zelf.

Baby’s zijn uitstekend in staat om zichzelf wakker te houden, iedere zintuiglijke prikkel kan een aanleiding zijn om niet te gaan slapen. En voor je het weet beland je in een vicieuze cirkel van overprikkeld raken, niet slapen, vervolgens oververmoeid raken en daardoor weer niet kunnen slapen. Lastig.

Begeleid je kindje; bied rust en regelmaat

De kunst is om deze situatie te voorkomen en als het al zover is dit patroon te doorbreken. De bedoeling is dat je baby gaat leren om zelf te gaan slapen in zijn eigen bed. Jij bent degene die hem hierin gaat begeleiden, door rust en regelmaat aan te bieden. Na ongeveer 2 weken merk je dat je baby duidelijk meer bewust is van zijn omgeving. Hoe je baby reageert op de geluiden, bewegingen en ruimtes in zijn nabijheid moet je dus gaan ervaren. Het kan best zijn dat je kleintje nog niet alleen gelaten wil worden en het geroezemoes van jouw nabijheid nodig heeft om zich veilig te voelen. Daarom slaapt hij misschien wel veel beter in een (reis)wiegje, dan in zijn eigen bedje. Maar het kan ook zijn dat de aanwezigheid van andere kinderen, huisdieren, geluiden enzovoort je baby iedere keer uit zijn actieve slaap haalt en de rust van een eigen kamertje noodzakelijk is voor het goed doorlopen van de slaapcyclus.

Als je de slaapsignalen van je baby nog niet goed herkent, mis je misschien het ideale moment om je baby in bed te leggen, waardoor inslapen ook lastiger wordt.

Baby'tje slaapt weinig en kort

Als je baby'tje steeds maar weinig of heel kort slaapt komt dat waarschijnlijk omdat hij de slaapcyclus niet goed doorloopt en in zijn ‘actieve slaapfase’ steeds wakker wordt. Daardoor komt hij niet in de ‘stille slaapfase’ en slaapt te kort en komt niet aan goed uitrusten toe. Als je de slaapsignalen van je baby nog niet goed herkent, mis je misschien het ideale moment om je baby in bed te leggen, waardoor inslapen ook lastiger wordt. Of je bent net ‘te laat’ en leg je je slapende baby in zijn bedje en schrikt hij wakker omdat je hem bijvoorbeeld in een koud bedje legt.

Je leert je kindje te 'lezen'

De eerste 6 tot 10 weken heb je echt wel nodig om je kindje te leren ‘lezen’ en heeft je baby ook nodig om te wennen aan het dagritme. Dat deze periode zo lang duurt, komt ook omdat het voedingsschema in deze periode nog veranderlijk is. Vanaf 3 maanden zit je wat dat betreft in veel rustiger vaarwater. Vanaf 5-6 maanden lukt het de meeste kindjes wel om in hun eigen bedje te slapen overdag. Een duidelijk dagritme en vast bedritueel helpen je kindje grip te krijgen op de wereld waarin hij leeft. Vanaf ongeveer 7 maanden heeft je baby meestal een vast en voorspelbaar ritme.

Merk je dat je kindje moeite heeft met slapen overdag, ga dan terug naar de basis en investeer weer in ritme, regelmaat en rituelen.

Dat maakt het ook gemakkelijker voor jou om je dagplanning te maken. Realiseer je wel dat alles wat je met je baby onderneemt, zowel in huis al daarbuiten, iets toevoegt aan de indrukken die je kleintje moet verwerken. Een middagje in de wandelwagen dwars door het winkelcentrum is een veelheid aan prikkels voor je kindje. Dat hij zich dan niet zo gemakkelijk overgeeft aan zijn slaap is te begrijpen. Maar het kan ook doorwerken in de tijd daarna, met slecht slapen als gevolg. 

Zelfs een hele jonge baby die gewoon ‘doorslaapt’ in de wandelwagen, krijgt onbewust allerlei indrukken te verwerken, wat zelfs de dag erna zijn uitwerking kan hebben door bijvoorbeeld onrustig gedrag en niet kunnen slapen. Dus als je merkt dat je kindje moeite heeft met slapen overdag, ga dan terug naar de basis en investeer weer in ritme, regelmaat en rituelen. Zo breng jij weer rust en overzicht in zijn chaos en kan hij weer met een gerust hart gaan slapen.

Gina Tiemessen & Yolanda Roos
Basic Parenting Experts

Allebei ruim 25 jaar ervaring als jeugdzorgverpleegkundigen en aan de wieg gestaan van de preventieve zorg van 0-4 jarigen. Gespecialiseerd in de basiszorg voor baby’s en jonge kinderen. Gedreven om jonge ouders te ondersteunen in het ouderschap.