Woensdag, 16 januari 2019

Waarom slaapt mijn dreumes niet door?

Na de enerverende jonge babyperiode ben je eraan gewend dat je kleintje door kan slapen ‘s nachts. En je denkt dat het altijd zo zal blijven. Jammer. Juist in de dreumes periode, vanaf 1 jaar, gaat je kleintje weer meer onrustig slapen. 

Kortom, het slaappatroon staat weer helemaal op zijn kop. Tussen de 15 en 20 maanden maakt je dreumes een enorme ontwikkeling door. Zowel motorisch als mentaal.

Dat kan betekenen: gaat niet slapen, niet doorslapen, onrustig slapen, te weinig slapen. Zowel overdag als ‘s nachts. Kortom, het slaappatroon staat weer helemaal op zijn kop. Tussen de 15 en 20 maanden maakt je dreumes een enorme ontwikkeling door. Zowel motorisch als mentaal. Zijn wereld is ineens veel groter: Lopen, klimmen, klauteren, alles leeghalen en ontdekken. Zijn eigen willetje en de taalontwikkeling nemen een enorme vlucht, Hij kan dat allemaal nog niet overzien, maar door zijn ontdekkingsdrang gaat hij maar door. Heel veel indrukken! Dromen en nachtmerries, pittig hoor.

Tips:

  • Houd jullie bedritueel in ere
  • Blijf rustig en kordaat
  • Zeg zo min mogelijk ‘nee’ en benoem gewenst gedrag.
  • Gebruik de box!

In deze periode is de box voor jullie allebei de oplossing! Het is niet zielig, het is noodzakelijk voor zijn ontwikkeling. Juist in de box gaat hij gericht spelen en onderzoeken. Hij krijgt hier rust en focus. Dat is goed voor zijn concentratie. Door hem regelmatig in de box te zetten creëer je rustmomenten op de dag. En dat komt zijn slaap ten goede.

 

Gina Tiemessen & Yolanda Roos
Basic Parenting Experts

Allebei ruim 25 jaar ervaring als jeugdzorgverpleegkundigen en aan de wieg gestaan van de preventieve zorg van 0-4 jarigen. Gespecialiseerd in de basiszorg voor baby’s en jonge kinderen. Gedreven om jonge ouders te ondersteunen in het ouderschap.