Woensdag, 16 januari 2019

TIPS: slaapproblemen van je dreumes

In de babytijd is het slaapschema van je baby sterk gerelateerd aan zijn voedingsschema. Na 1 jaar is je baby officieel een dreumes en ontwikkelt het meer een eigen slaapritme.

De meeste kleintjes slapen in deze periode een kort slaapje in de ochtend, een lange middagslaap en ‘s nachts het klokje rond. De slaaptijden kunnen nog erg wisselen per kind en per periode. Als je dreumes erg actief is en al loopt bijvoorbeeld, zal hij sneller moe zijn en meer slaap nodig hebben.

Op tijd eten en slapen betekent in deze fase dat je goed naar je dreumes moet kijken.

Dat je dreumes wel eens huilt in zijn slaap is normaal en betekent niet altijd dat hij ook wakker is. Alle indrukken van overdag moeten verwerkt worden in zijn slaap en dat gebeurt onder andere door dromen.

Enkele tips om in de dreumestijd slaapproblemen te voorkomen:

  • Zorg dat je dreumes niet overprikkeld raakt en dus niet te moe is om ontspannen te gaan slapen.

  • Maak de wereld om je dreumes heen overzichtelijk door hem regelmatig in de box te laten spelen.

  • Creëer rustmomenten op de dag, bijvoorbeeld door samen een boekje te lezen of samen een, voor zijn leeftijd geschikt, filmpje te kijken. Of door samen een spelletje te spelen.

  • Op tijd eten en slapen betekent in deze fase dat je goed naar je dreumes moet kijken. Zo voorkom je dat hij te moe is om goed te eten of te moe is om rustig te gaan slapen. Jouw schema en zijn slaapschema kunnen nu, tijdelijk, een beetje uit de pas lopen.

  • Vanaf 1 jaar heeft je dreumes meer lichamelijke ongemakken zoals kinderziektes, verkoudheden, last van keel of neusamandelen, oren, tandjes die doorbreken.

  • Dit heeft allemaal invloed op zijn slaapgedrag. Als je dat weet kun je daar je maatregelen op nemen om die ongemakken te verlichten.

  • Ondersteun je dreumes bij het hechtingsproces, want in deze fase is scheidingsangst actueel. Scheidingsangst is een onderdeel van het hechtingsproces. Je dreumes heeft hier een beetje hulp bij nodig om erop te leren vertrouwen dat jij blijft bestaan ook al ziet hij je niet. Blijf een beetje in de buurt van zijn kamertje rommelen zodat hij je aanwezigheid nog hoort. Gebruik je zachte stem om je kleintje op afstand gerust te stellen. Laat af en toe je gezicht zien, geef een aai over zijn bol als dat nodig is. Maar laat hem zoveel mogelijk in zijn bedje liggen. Dreigt je dreumes zich overstuur te huilen troost hem dan natuurlijk in je armen, maar blijf wel in zijn kamertje. Als hij gekalmeerd is herhaal je je bedritueel.

  • Beweeg een beetje mee met je dreumes. Het protestgedrag van je kleintje is geen persoonlijke afkeuring naar jou toe. Je dreumes ontwikkelt zijn eigen willetje en experimenteert hier mee.

  • Jullie vast bedritueel is je anker in deze fase. Het komt echt weer goed. Blijf rustig, lief en duidelijk.

Gina Tiemessen & Yolanda Roos
Basic Parenting Experts

Allebei ruim 25 jaar ervaring als jeugdzorgverpleegkundigen en aan de wieg gestaan van de preventieve zorg van 0-4 jarigen. Gespecialiseerd in de basiszorg voor baby’s en jonge kinderen. Gedreven om jonge ouders te ondersteunen in het ouderschap.