Maandag, 1 april 2019

Reinate Bruins Slot - "Buiten slapen is niet zielig"

In Scandinavische landen is het heel gebruikelijk, hier krijg je nogal eens wat vreemde blikken wanneer je vertelt dat je kindje buiten slaapt in een buitenbedje.

Van “Ach, wat zielig, zo in de kou”, tot extremere reacties, zoals je wellicht hebt vernomen via Social Media. Een vrouw die langs een kinderdagverblijf liep, belde de politie omdat ze kinderen in “hokjes” buiten zag liggen. De hysterie die daarna uitbrak is alleen maar te verklaren door een gebrek aan kennis. Daarom vertel ik je hieronder waarom buiten slapen wél een goed idee is en geef ik je tips waardoor buiten slapen een succes wordt.

Luchtkwaliteit is buiten beter dan binnen

Want buiten slapen is gezond! Kinderen die buiten in het ochtendzonnetje slapen, maken door dat zonlicht meer vitamine D aan. Ook hebben kinderen die buiten slapen minder last van verkoudheid. Dit komt omdat de luchtkwaliteit buiten beter is dan binnen. Kindjes met astma kunnen hier ook baat bij hebben. En een ander groot voordeel is dat veel kinderen buiten rustiger, dieper en langer slapen! Het geluid van de vogeltjes, het ruisen van de bladeren en andere natuurlijke geluiden lijken een rustgevende werking te hebben.

Van hazenslaapjes van 15 tot 20 minuten, sliep onze baby opeens twee en een half uur aaneen!

Als ouder heb ik dit zelf destijds ook zo ervaren. Niets is zo vervelend, wanneer je je baby ophaalt bij het kinderdagverblijf, om te horen dat ze amper heeft geslapen. Want jij krijgt een extreem vermoeide baby mee. En de kans is ook nog groot dat ze door de vermoeidheid en overprikkeling thuis ook moeilijker in slaap valt. Het slapen in een buitenbed was voor ons een uitkomst! Van hazenslaapjes van 15 tot 20 minuten, sliep onze baby opeens twee en een half uur aaneen! Fijn voor hem, fijn voor de leidsters op de groep en ook fijn voor ons.

Veel gestelde vragen over buiten slapen

Als jouw kinderdagverblijf buitenbedjes heeft, of je overweegt er zelf een aan te schaffen, dan heb je vast veel vragen. Hieronder een aantal van de meest gestelde vragen op een rijtje:

Vanaf welke leeftijd mag mijn kindje buiten slapen?
Dat mag vanaf het moment dat je kindje goed op gewicht is en zichzelf op temperatuur kan houden. Meestal  is dit aan het einde van de kraamweek.

Tot welke leeftijd kan mijn kindje buiten slapen?
Dit is afhankelijk van het type bed, maar in de meeste buitenbedden kan je kindje tot en met de leeftijd van 4 jaar buiten slapen. Wanneer je je kind op latere leeftijd buiten wilt laten slapen (ouder dan 1,5 jaar), kan het zijn dat ze even moeten wennen. Het heeft dan wat meer tijd nodig om in slaap te kunnen vallen. Maar in de meeste gevallen zien we dat dit nog prima gaat.

Kan ik mijn kind in de kinderwagen buiten leggen? 
Ja, dat kan zeker. Advies is dit niet meer te doen als je kind zelfstandig op zijn buik kan rollen (ongeveer 5 maanden) omdat dit wordt gezien als risico.

Buiten slapen kan zeker alleen bij mooi weer? 
Nee, buiten slapen kan ook wanneer het kouder is. In Scandinavische landen laten ze hun kindjes ook bij vrieskou buiten slapen. Dit wordt door velen zelfs als extra gezond gezien! Bij de meeste kinderdagverblijven in Nederland kun je als ouder kiezen tot welke temperatuur je je kind buiten wilt laten slapen. Verder horen de pedagogisch medewerkers je goed uit te kunnen leggen bij welk weerstype ze bepaalde keuzes maken. Zo mag er niet buiten geslapen worden met harde wind, hagel, onweer of mist. Vraag hier naar, het geeft je zelf namelijk ook het vertrouwen dat je kunt bouwen op de kennis van de pedagogisch medewerkers. Zelf hanteer ik als vuistregel: Vind ik het zelf te koud of te heet om buiten te zijn, dan leg je een kind ook niet buiten te slapen.

Maar wat trek ik mijn kind dan aan?
Handig om te weten: Laagjes isoleren. Dus je kunt een kind bij kou beter verschillende laagjes aantrekken dan bijvoorbeeld een heel dik skipak. Een pyjamaatje, met droge sokjes eventueel een vestje en een goede slaapzak is een must.

Waar slaapt je kindje buiten in

Zelf hebben wij de Puckababy The Bag 4 Seasons in ons assortiment voor het buiten slapen. Naar onze mening de beste slaapzak die er voor dit doeleinde is. De halslijn sluit mooi nauw aan, waardoor er geen kou naar binnen kan. De verschillende laagjes werken als extra isolatie en de wantjes houden de handjes lekker warm. Denk er bij kleine kindjes aan om de slaapzak “klein te maken” aan de onderkant. Hoe groter de slaapzak, hoe meer van die ruimte er ook opgewarmd moet worden.

Combineer de slaapzak met een mutsje en je kind is helemaal klaar voor de kou! Ook voor de zomer is de slaapzak ideaal, Rits de binnenzak eruit en de mouwen eraf en je hebt een fijn zacht en dunne slaapzak. Neem slaapzak en het matras altijd mee naar binnen wanneer je kind niet ligt te slapen. Dit voorkomt dat het matras en de slaapzak klam en koud worden!

Dus buiten slapen is niet zielig voor je kind. De meeste kindjes vinden het heerlijk! Je moet alleen wel even weten hoe en zelf dat drempeltje over te durven gaan. 

Reinate Bruins Slot
Eigenaar Ik & Buiten