Maandag, 21 januari 2019

Wat is een normaal slaapritme voor een baby?

Ieder pasgeboren baby’tje heeft een eigen slaapritme, maar er zijn wel overeenkomsten. Dat jonge baby’s regelmatig wakker worden is normaal.

Voeding is leidende factor

De eerste weken heeft je baby om de 2 à 4 uren een voeding nodig, overdag en ‘s nachts. Voeding is daarom een leidende factor in het slaapritme. De eerste 3 maanden is het ritme van je baby overdag bepaald door de regelmaat van slapen, eten, verschonen, even knuffelen en weer naar zijn bedje. 

Je baby doorloopt tijdens een slaapje dus meestal meerdere slaapcycli. Soms lijkt je baby dus ‘wakker’ te worden terwijl het juist aan een volgende actieve slaapfase begint.

Baby’s doorlopen een kortere slaapcyclus dan volwassenen. Tijdens de slaap zijn twee slaapfasen te onderscheiden: De actieve slaap (te vergelijken met de REM-slaap van een volwassene) en de stille slaap. In de actieve slaapfase zie je snelle oogbewegingen, je baby slaapt oppervlakkig, maakt nog bewegingen met armen en beentjes, zijn gezichtje toont nog lachjes of huiltjes en zijn ademhaling is nog onrustig. Je baby slaapt nog heel licht en reageert nog gemakkelijk op prikkels van buitenaf, zoals geluiden, aanrakingen en licht. Daarna gaat je baby naar de stille slaapfase. Nu zie je een diepe, rustige ademhaling. Ligt je kindje stil en ontspannen. In deze fase wordt hij niet meer zo gemakkelijk wakker.

Tijdsduur slaapcyclus van je kindje

Een totale slaapcyclus duurt de eerste 6 maanden ongeveer een uurtje. Je baby doorloopt tijdens een slaapje dus meestal meerdere slaapcycli. Soms lijkt je baby dus ‘wakker’ te worden terwijl het juist aan een volgende actieve slaapfase begint. Daarom is een rustige omgeving tijdens het slapen heel erg belangrijk voor je kindje.

Wanneer je baby ongeveer 6 maanden is krijgt hij een andere slaapcyclus. Het verschil tussen dag- en nachtritme wordt voor je kindje duidelijker. Dit komt door het rijpingsproces van zijn hersenen. Je baby gaat ‘s nachts langere tijd achter elkaar slapen. Wat een verademing!

Als je kleintje ongeveer 1 jaar is worden de verschillen per kindje groter. Het ene kindje kan gemakkelijk met één lange middagdut toe, terwijl een ander kindje drie korte slaapjes overdag nodig heeft. Afhankelijk van de mate van activiteit.

Leeftijd                         Wakkere tijd tussen de voedingen in
0-2 weken                     30-45 minuten
2-6 weken                     45-60 minuten
7-12 weken                   60-75 minuten
3-5 maanden                 1,5 uur
6-12 maanden               2-4 uur

Gina Tiemessen & Yolanda Roos
Basic Parenting Experts

Allebei ruim 25 jaar ervaring als jeugdzorgverpleegkundigen en aan de wieg gestaan van de preventieve zorg van 0-4 jarigen. Gespecialiseerd in de basiszorg voor baby’s en jonge kinderen. Gedreven om jonge ouders te ondersteunen in het ouderschap.