Vrijdag, 30 maart 2018

Inbakeren, wat is dat?

Inbakeren is van alle tijden en alle culturen. Bij het traditionele inbakeren wordt de pasgeboren baby strak in doeken gewikkeld. Het zorgt ervoor dat de baby geen ongecontroleerde bewegingen kan maken die ze uit slaap halen. Het geeft het lijfje rust, houdt de baby warm en laat het langer doorslapen.

In Nederland is het bakeren jarenlang ‘uit’ geweest, omdat dit voornamelijk als zielig en gevaarlijk werd ervaren. Totdat Puckababy® kwam met een moderne vertaling van het strakke inbakeren; een alternatief waar ouders zich wel goed bij voelden. Een mooi slaapzakje dat als lief coconnetje om de baby heen zit. En dat de gevaren van het strakke inbakeren niet kent. Dankzij de komst van de Puckababy® is inbakeren inmiddels helemaal ‘in’. Door alle drukte om ons heen gaan baby’s steeds onregelmatiger slapen en drinken. Ook de ouders ervaren veel drukte en onrust, hetgeen de kleintjes feilloos aanvoelen. Gelukkig brengt Puckababy® voor talloze ouders en hun kindjes de rust en regelmaat weer terug.

Wat doet inbakeren voor je kindje?

Inbakeren bootst het fijne gevoel van warmte en geborgenheid na. Het doet de baby denken aan al die tijd bij mama in de buik. Het geeft de baby het gevoel dicht bij mama te zijn, lekker warm, veilig en vertrouwd.

De wereld is druk en dagelijks komen er ontzettend veel prikkels op een baby af. Goed slapen is heel belangrijk omdat dan alle indrukken worden verwerkt. Wanneer het slaaptijd is, is het voor veel baby’s moeilijk om de slaap te kunnen vatten, waardoor de baby blijft huilen. Maar ook tijdens het slapen spelen al die indrukken nog een rol. De baby verwerkt dan alle prikkels en dat kan zich uiten in de Moro-reflexen, de ongecontroleerde bewegingen waarmee de kleine zich onbewust uit slaap slaat.
Met name rond de 4 à 5 weken is er een piek in onrust. Een baby doet dan vaak hazenslaapjes, schrikt al snel weer wakker, is niet uitgerust en slaapt vervolgens slecht. Inbakeren helpt om deze vicieuze cirkel te doorbreken. De herkenning van het geborgen gevoel voelt heel vertrouwd en dat stelt de baby gerust. Met Puckababy® is dit fijn omdat het niet zo’n grote stap is. Het zit niet strak, is niet warm en is gemakkelijk af te bouwen. Het is het milde alternatief op het strakke inbakeren.

Hoe ervaart mijn kindje inbakeren?

Door de milde begrenzing van het Puckababy® slaapzakje vindt je kindje sneller rust en slaapt het vervolgens langer en dieper. Doordat de armpjes bij het bakeren binnenin zitten, kan je kleintje zichzelf niet meer te vroeg wakker slaan. De diepe slaap helpt prikkels te verwerken en zal ook pijn door darmkrampjes en (verborgen) reflux verlichten. Je baby kan niet alleen ’s nachts, maar ook overdag ongestoord doorslapen en wordt uit zichzelf wakker. Nieuwe slaap- en hongersignalen worden dan ook duidelijker. Dat helpt bij een regelmatig slaap- en eetritme. Door de eenvoudige maar grootse werking van inbakeren, slaapt je kindje goed en wordt het uitgerust en tevreden wakker. Het slaapzakje voelt al snel heel vertrouwd en goed voor je kindje. Voor jou en je kindje, een hele geruststelling.

Hoe ga jij jouw kindje inbakeren?

Ga jij jouw kindje inbakeren? Kies dan een vorm die bij jou en je baby past. Jouw moedergevoel telt ook mee voor het slagen van deze methode! Wanneer jij je zeker en gerust voelt, dan neemt je baby dat van je over. Daarnaast is het ook van groot belang om te letten op de veiligheid. Omdat inbakeren de laatste jaren zo populair is geworden, zijn er talloze varianten op de markt. Heel ruw geschetst, is dat inbakeren met losse doeken, met de strakkere slaapzakjes en met de (gepatenteerde) Puckababy®.

Let bij je keuze op het model, het materiaal en de veiligheid. Want inbakeren kent nu eenmaal een aantal aandachtspunten, zoals warmtestuwing, afknelling, fout gebruik en het afbouwen.

Bij het traditionele bakeren wordt de baby strak in doeken gewikkeld volgens een speciale techniek. Wanneer je het fout doet, kan je kindje los komen uit de doeken en daarin verstrikt raken. Bovendien dien je extra te letten op warmtestuwing, afknelling en het bouwt moeilijk af.

Van de strakkere inbakerzakjes zijn er veel verschillende modellen. In gebruik zijn ze vrij gemakkelijk. Echter, velen zijn aan de bovenkant open en uitgevoerd met klittenband. Een onrustige baby wurmt zich gemakkelijk uit de slaapzak en het klittenband gaat vaak los. Dit brengt onveilige situaties met zich mee.

Ik kreeg het advies om te gaan inbakeren, maar vond het zo’n enge gedachte. Bij het schattige Puckababy® coconnetje heb ik dat gevoel helemaal niet. Bovendien, het werkt, fantastisch!

Waarom inbakeren met de Puckababy?

Vind je het moeilijk om de juiste inbakermethode te kiezen of twijfel je sowieso? Dan biedt de Puckababy® uitkomst: het is immers de moderne en milde vertaling van het strakke inbakeren. Dit gepatenteerde ontwerp kent de risico’s van het strakke inbakeren niet en bouwt ook gemakkelijk weer af. Daarom spreekt het gebruik van Puckababy® veel ouders en artsen aan. Omdat het de risico’s van andere vormen van inbakeren niet kent, is het onderscheiden met de Baby Innovation Award.

"In de Puckababy® vinden wij eindelijk de veilige oplossing voor het strakke inbakeren dat we ouders tot nu toe hebben afgeraden”, jury Baby Innovation Award

Het unieke Puckababy®ontwerp laat jouw onrustige baby beter en veilig slapen. Je legt je kindje in de Puckababy slaapzak en ritst deze gemakkelijk dicht. Het zit als fijn coconnetje om het lijfje van je kindje, maar los bij de heupjes en rond de armpjes, zodat je baby de juiste bewegingsvrijheid heeft. De buikband of het hesje houden je baby veilig op de plaats. De ruimte binnenin zorgt voor extra lucht- en warmte regulatie. Zowel in de winter als tijdens de warme zomermaanden. Je kleintje slaapt langer en wordt uitgerust wakker.

De Puckababy manier;

 • de moderne vertaling van het strakkere inbakeren, gepatenteerd

 • biedt je kleintje op milde wijze begrenzing tegen onrust

 • helpt je kindje beter en veilig slapen

 • bouwt gemakkelijk af

 • bekroond met de Baby Innovation Award

 • door TÜV getest als meest luchtige vorm

 • Öko Tex 100, Klasse 1 gecertificeerd

Inbakeren na inenting, mag dat?

“Mag ik mijn kindje wel of niet inbakeren na inenting?” is een veel gestelde vraag. En een hele terechte! Na inenting van je kindje zijn het voor veel ouders spannende uurtjes. Na vaccinatie kan er bij je kindje namelijk koorts optreden. Houd je kindje na het prikje daarom extra goed in de gaten!

Alle strakkere vormen van inbakeren zijn een absolute no-go! Hierbij is er namelijk onvoldoende regulatie van de warmte. Het kindje kan de warmte niet kwijt waardoor er warmtestuwing op kan treden.
Ons advies is dan ook om je kindje na inenting niet in te bakeren. Ouders dienen extra alert te zijn op koorts en warmtestuwing. Wanneer je kindjes nekje klam aanvoelt, neem dan meteen een laagje kleding of beddengoed weg. En bij twijfel, altijd de huisarts raadplegen!

Maar wanneer jouw kindje na de inenting echt niet zonder begrenzing kan slapen, kies dan voor een luchtige vorm van inbakeren. Goed slapen en uitgerust wakker worden na vaccinatie is namelijk erg belangrijk. Hierdoor kan de baby de pijntjes en eventuele koorts van de inenting beter aan. De kleine uk komt de uren na de prik dan gemakkelijker door.

Besluit je om je kindje na inenting toch in te bakeren, omdat het niet zonder kan, zorg dan dat dit heel verantwoord gaat. Enkele tips:

 • Kies voor een luchtige inbakermethode die niet strak zit

 • Kies voor extra ademend materiaal, zoals katoen of Tencel® (meest ideale)

 • Leg je kindje alléén in de luier of het rompertje

 • Check je kindje regelmatig

 • Zorg voor voldoende ventilatie

 • Gebruik je de Puckababy® Mini? Laat de armritsjes en de rits aan de voorkant half open
Door het unieke design en de veilige materialen is de Puckababy® door TÜV als luchtigste vorm van inbakeren getest! Slechts 0.25 – 0.5 TOG!

Meer weten?

Heb je een vraag over inbakeren, over de Puckababy® inbakerslaapzakjes of over veilig inbakeren en veilig slapen in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op. Als Expert in veilig slapen helpen wij jou en je kindje hier graag mee verder.