Maandag, 21 januari 2019

Waarom wil mijn dreumes niet meer alleen in eigen bed slapen?

Jouw dreumes krijgt in deze fase ineens het besef dat hij ‘los’ staat van jou. Dat hij een eigen ‘íkje’ is. Maar hij kan niet zonder jou, dus dat is heel spannend als jij niet in zijn gezichtsveld bent. Overdag lukt het meestal wel om dat te hanteren. Er is voldoende afleiding en uitdaging. En hij leert iedere dag een beetje meer hoe dat werkt met ‘verdwijnen’ en weer ‘verschijnen’.

Maar ja, als hij moe is, is het net allemaal wat moeilijker te behappen. Afscheid nemen is dan gewoon moeilijk. Vooral bij het slapen gaan. Zodra hij zijn bedje ziet weet hij inmiddels dat jij hem alleen gaat laten. Hij zal alles in het werk stellen om dat niet te laten gebeuren. Of dit nu overdag, ‘s avonds of ’s nachts is, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit.

Zeg wat je doet en doe wat je zegt

Alles wat jij deze in deze fase wel of niet doet heeft invloed op het slaapgedrag van je kleintje voor een lange periode. Hij heeft namelijk dondersgoed in de gaten dat hij ook wat in te brengen heeft. Dat zijn gedrag invloed heeft op hoe jij reageert. Benoem gewoon dat het spannend is, zeg wat je doet en doe wat je zegt. Beloof om over 3 minuutjes even te komen kijken en doe dat dan ook.

 

Gina Tiemessen & Yolanda Roos
Basic Parenting Experts

Allebei ruim 25 jaar ervaring als jeugdzorgverpleegkundigen en aan de wieg gestaan van de preventieve zorg van 0-4 jarigen. Gespecialiseerd in de basiszorg voor baby’s en jonge kinderen. Gedreven om jonge ouders te ondersteunen in het ouderschap.