Vrijdag, 24 juni 2016

De eerste weken

Het is zover. Je wereld staat op zijn kop: je bent bevallen! Hopelijk kun je terugkijken op een goede bevalling en verloopt het herstel spoedig. En je hebt nu opeens een baby in je armen! Wow, wat een wonder. Maar... je bent zelf nog herstellende. Je leven wordt plots beheerst door het voeden, verschonen en laten rusten van je baby, die je ook nog eens moet leren kennen.

Geen wonder dat je je soms wat onzeker voelt; de precieze handleiding heb je er immers niet bij gekregen!

Of toch wel? De belangrijkste tip die wij je kunnen geven is: geloof in jezelf, luister naar je instinct, geef je over aan alle moedergevoelens. Neem de tijd om je baby te ontdekken, kijk naar de lichaamstaal, wat probeert je kindje je te vertellen?

Vooral ook, accepteer dat je leven er nu heel anders uit ziet. Door de komst van jouw kindje lijkt je oude, vertrouwde leventje plots heel ver weg. Je kunt niet zomaar alles doen wat in je op komt. Je kindje vraagt zorg en aandacht. Dat kan ook even eng zijn.

Maar, je bent nu zó rijk en stoer, je bent de moeder van het meest waardevolle mensje ter wereld. Jouw eigen kindje!

Geniet hiervan en probeer een nieuw ritme met elkaar te vinden. Een ritme dat zich aanpast aan de behoeftes van jouw kindje; met veel rust en geborgenheid. Zelf zul je dus niet overal meer aan toe komen, en dat is soms best lastig. Maar probeer dat te accepteren en geniet van alles waar je wèl aan toegekomen bent. Dit straal je uit naar je kindje. Wanneer deze tevreden is, sta je zelf ook veel sterker.