Dinsdag, 15 januari 2019

Wat als mijn kindje ineens slecht slaapt?

Het slaapritme van baby’s varieert nogal. Afhankelijk van de leeftijd en het temperament. Je pasgeboren baby heeft nog geen besef van dag en nacht. Een dreumes heeft al een duidelijk ritme, maar daar speelt zijn eigen willetje weer een rol in. 

Het slaappatroon van je dreumes kan ineens veranderen. Het kan te maken hebben met wat hij overdag allemaal meemaakt. De nacht is immers altijd de weerspiegeling van dag. Dat kan betekenen dat je dreumes ineens slecht in slaap kan vallen en/of slecht doorslaapt.

De groei van je baby gaat door verschillende ontwikkelingsfasen die invloed kunnen hebben op zijn slaapgedrag.

Verschillende ontwikkelingsfasen

Dus als je dreumes ineens slecht gaat slapen dan is het goed om te weten dat de groei van je baby door verschillende ontwikkelingsfasen gaat die invloed kunnen hebben op zijn slaapgedrag. Als je begrijpt wat er aan de hand is, is het voor jou veel gemakkelijker om er mee om te gaan en is het minder snel een ‘probleem’.

Bijvoorbeeld je baby is:

4- 5 maanden
Meestal de periode waarin je zwangerschapsverlof voorbij is. De dagindeling van je baby verandert daardoor ook. Die veranderingen vertalen zich vaak in onrustig gedrag. Je baby is zich ook meer bewust van zijn omgeving en pikt veel meer op. Veel kleintjes krijgen in deze periode de eerste tandjes wat ook voor het nodige ongemak zorgt. 
Een andere ontwikkeling in deze periode is dat kleintjes beginnen met omrollen. Ze zullen van de rug naar de buik gaan draaien. Het is dan erg belangrijk dat je het inbakeren gaat afbouwen, zodat je baby'tje rustig en vooral ook veilig door kan blijven slapen. Allemaal factoren die onrustig slapen tot gevolg kunnen hebben. 

6-7 maanden
Het hele voeding- en slaapschema verandert. Meer vaste voeding en minder voedingsmomenten. Dat heeft ook zijn weerslag op de slaapmomenten. Misschien gaat dit te snel voor je baby en wordt het ‘s nachts wakker van de honger bijvoorbeeld.

8-9-10 maanden
De eenkennigheidsfase is een heel herkenbare ontwikkelingssprong. Je baby herkent duidelijk het verschil tussen jou en anderen, onbekenden. Scheidingsangst is hiervan een gevolg. Je kleintje moet nu leren dat jij blijft bestaan in zijn wereldje ook al ziet hij je niet. Hij gaat als het ware checken of je echt wel in de buurt bent. Ook ‘s nachts.

11-12 maanden
De motorische vaardigheden van je dreumes nemen toe. Hij leert (langs)lopen, ineens wordt zijn bereik steeds groter. Hij doet veel nieuwe ervaringen op en dat heeft indirect invloed op het slapen. Nieuwe ervaringen moeten verwerkt worden, in hun slaap.

15-17 maanden
De eigen wil-ontwikkeling van je dreumes komt nu echt op stoom! Dat merk je voornamelijk bij het slaapritueel. Je kleintje gooit al zijn charmes en strategieën in de strijd om tijd te rekken en bij je te blijven. Het opvoeden is begonnen, hij beweegt zich zelfstandiger door het huis en loopt daardoor ook steeds vaker tegen grenzen aan. Die ervaringen hebben ook zijn weerspiegeling in het slaapgedrag.

20 maanden
Bijna twee en ‘nee’ wordt het favoriete woordje van jouw dreumes. Sowieso wordt zijn woordenschat steeds groter. Taalbegrip gaat op het taalgebruik vooruit, dus je kleintje begrijpt heel goed wat jij bedoelt. Maar dat is niet per definitie ook wat hij wil! Dat leidt soms tot botsingen tussen jullie tweeën. En dat is voor je dreumes best wel spannend. Die duidelijkheid is zeker noodzakelijk, maar ook dat uit zich nogal eens in onrustig slapen en steeds checken of hij nog wel lief is.

Gina Tiemessen & Yolanda Roos
Basic Parenting Experts

Allebei ruim 25 jaar ervaring als jeugdzorgverpleegkundigen en aan de wieg gestaan van de preventieve zorg van 0-4 jarigen. Gespecialiseerd in de basiszorg voor baby’s en jonge kinderen. Gedreven om jonge ouders te ondersteunen in het ouderschap.