Maandag, 21 januari 2019

Waarom huilt mijn baby in zijn slaap?

Dat je baby een beetje huilt voor het slapen gaan is normaal. Het is zijn manier om te ontladen. Ook als je baby eenmaal slaapt kan hij regelmatig ophuilen. In de actieve slaap kan je baby meerdere malen jammerend tot actief huilen. Zijn hersentjes zijn druk bezig om alle indrukken van de dag te verwerken.

De 'we gaan slapen' boodschap

Zo om de 5 á 10 minuten is oké en het kan wel een half uurtje aanhouden. Het is niet nodig om je baby te gaan troosten als hij huilt met tussenpozen. Als het huilen overgaat in aanhoudend en steeds harder huilen dan ga je je  kindje natuurlijk troosten om te voorkomen dat hij ontroostbaar gaat huilen en zo overstuur raakt dat hij niet meer kan slapen. Probeer in eerste instantie te troosten met je stem en je aanraking, maar laat je baby lekker warm in zijn bedje liggen. Als dat onvoldoende is pak je hem even lekker tegen je aan en controleer of er mogelijk een vieze luier of boertje in de weg zit. Blijf in de ‘we gaan slapen boodschap’ door in ieder geval op zijn kamertje te blijven en niet teveel prikkels toe te voegen. Rustig sussen en je slaapritueel herhalen. Jullie favoriete rijmpje/liedje, muziekdoosje enzovoort.

Ook ‘s nachts regelmatig ophuilen in zijn slaap is normaal, omdat je baby meerdere malen die actieve slaapfase doormaakt. Niet alle kindjes worden vrolijk brabbelend wakker of wachten stil en geduldig tot je eens komt kijken. Sommige kleintjes worden huilend wakker als ze klaar zijn met slapen. Dit is een manier om te laten weten dat hij je nodig heeft. Huilen is communicatie.

Ook ‘s nachts regelmatig ophuilen in zijn slaap is normaal, omdat je baby meerdere malen die actieve slaapfase doormaakt.

Rond de 6 maanden verandert het slaappatroon van je baby. Hij kan langer wakker blijven en langer achter elkaar doorslapen, er komt een duidelijker dag- en nachtritme. Je baby is dan ook in staat om zichzelf ‘wakker te houden’. Als je de slaapsignalen dan mist kan het zijn dat je baby uiteindelijk oververmoeid raakt en daardoor reageert met huilen bij het inslapen of ophuilen tijdens zijn slaap. Het is voor jou weer even zoeken hoe je met dit nieuwe slapen en waken van je kleintje kunt omgaan. Leg je baby gewoon nog wakker in bed bij de eerste tekenen van vermoeidheid, en hij mag best even protesteren door wat te jammeren.

Rond de 6 maanden verandert het slaappatroon van je baby.

Vanaf 6 maanden heeft je baby in principe geen nachtvoeding meer nodig. Maar dat betekent niet dat hij ook altijd de hele nacht doorslaapt. Als je kindje ‘s nachts ophuilt wacht dan even af of hij echt wakker wordt voordat je gaat kijken. Veel kans valt hij vanzelf weer in slaap. Wordt het huilen intenser ga dan even troosten, maak geen licht en praat met gedempte stem. Laat je baby bij voorkeur in zijn bedje liggen.

 

Gina Tiemessen & Yolanda Roos
Basic Parenting Experts

Allebei ruim 25 jaar ervaring als jeugdzorgverpleegkundigen en aan de wieg gestaan van de preventieve zorg van 0-4 jarigen. Gespecialiseerd in de basiszorg voor baby’s en jonge kinderen. Gedreven om jonge ouders te ondersteunen in het ouderschap.